Bloggen

torsdag, juli 13, 2017 - 16:44
20046183_10155589873697566_39052023_n.jpg
Trots att det nu har gått en månad av Tanzaniaprojektet händer det dagligen oklara saker som vi inte hade planerat. Detta beror mestadels på språkförbistringen då vår swahili fortfarande är bristfällig men även på en och annan kulturkrock. För oss är dessa händelser en upplevelse som skapar spänning i vardagen och som vi nu har blivit duktiga på att hantera.

Vårt första exempel är när vi blev hembjudna till en anställd på skolan. Hans engelska är lika bra som vår swahili men trots det fick han fram att han ville bjuda hem oss. Vi tackade ja och trodde att vi lyckades bestämma med honom att vi skulle ha följe med honom hem efter arbetsdagen. Dock så visade det sig när klockan slog fem att han redan hade gått hem för dagen och vi visste då inte hur vi skulle göra eftersom vi inte visste var han bodde. Efter mycket om och men löste det sig och vi kom fram till hans hus. Det var en upplevelse att se hans hem då det inte var mer än ett litet lerhus. Vi fick oss en tankeställare på hur orättvis världen är. Trots att familjen hade så lite gav de oss en ananas i present, vilket visar vilken gästfrihet vi upplever här.  Att vi var där och kollade på hans hem blev också uppmärksammat av hela byn som kom dit för att kolla på oss och till slut var det så mycket folk i dörröppningen att vi inte kom ut. Det var minst sagt en underlig men intressant upplevelse.

Ett annat exempel är när vi mitt i arbetsdagen blev hämtade för att vi skulle på ett 20-årsjubileum. Vi hade inte fått någon information om det tidigare så vi hade ingen aning om att det skulle vara ett jubileum. Det tog dessutom tid innan vi fick klart för oss vad eller vem det var som fyllde 20 år, vilket visade sig vara en annan NGO i området. För denna organisation jobbade det några från Ingenjörer utan gränser i Lund, vilka var kul att träffa på!

Vi har även råkat köpa fem kilo honung! Tyvärr kan vi inte skylla på språkförbistring här eftersom han vi beställde av pratade bra engelska. Missförståndet låg i att vi tänkte burkar medan han tänkte kilon. Honungen var riktigt god (och är en viktig del av vår kost här) så de fem kilona borde inte bli något problem. Vi har också tillfälligt flyttat in hos Mavunos projektledare Charles mamma (Mama Bahati) då de renoverar hostelboendet. Förhoppningsvis kan vi bjuda henne på honung när hon om kvällarna lär oss swahili. 

På 21-årsjubileumet kom det fram en doktor till oss som driver ett mindre sjukhus i trakten. Han bjöd dit oss för att kolla på verksamheten och för att diskutera ett eventuellt framtida arbete. Arbetet där verkade mycket seriöst och är enligt oss något som kan vara bra att kolla vidare på för framtida projekt.

Arbetet på skolan går väldigt bra. Sedan förra blogginlägget har vi hunnit gräva och dra ordentligt med kabel så nu är de nya skolbyggnaderna installerade! Dock har vi upptäckt några fel som vi ska skicka till de lokala elektrikerna. Vi tänker oss att vi tillsammans med dem åtgärdar dessa fel för att öka deras kunskap. Två av elektrikerna har vi träffat när de kom på besök till skolan. De var väldigt trevliga och ville ta bilder med oss. Vi har även haft möte med projektledaren Charles angående REP, Ingenjörer utan gränsers nya satsning på hur man ska sprida solpaneler till skolor, sjukhus och hushåll i fattigare områden. Nästa vecka ska vi åka ut till olika byar tillsammans med anställda från Mavuno och göra enkätundersökningar på befolkningens elbehov. Det kommer att bli mycket spännande!