Bloggen

tisdag, januari 10, 2017 - 14:27
IMG_5807.JPG
Uppdatering nummer 3 från solcellsprojektet i Tatum, Kamerun, snart är det bara en vecka kvar på deras resa!

Nu har vi varit i Tatum, Kamerun i 3 veckor och vi är förundrade över hur fort tiden går! Installationen av solcellerna är färdig och fungerar överlag bra sånär på ett inre fel i växelriktaren som gör att batterierna laddas långsamt, imorgon ska vi dock träffa leverantören och försöka fixa problemet, eller få en ny växelriktare. Förutom detta har fokus under veckan legat på att utbilda arbetsgruppen som har hjälpt oss med installationen, detta har vi lagt stor vikt på under hela projekttiden då det är dessa människor som kommer sköta systemet när vi flyger tillbaka till Sverige och med tanke på förhållandena här (väldigt dammigt under torrperioden) är det viktigt att sköta systemet på ett hållbart sätt.


Tyvärr har det uppstått lite problem vad gäller de utbildningar vi ska ge till barnen, detta då lärarna under den senare tiden gått ut i strejk. Kamerun är nämligen ett tvåspråkigt land, bestående av åtta franskspråkiga och två engelsktalande provinser. Fransktalande lärare har skickats till den engelsktalande delen av Kamerun och förväntas kunna utbilda barn som bara talar engelska och vice versa. Detta har en stor del av den engelsktalande delen av Kamerun reagerat kraftigt på och en strejk har pågått sedan några månader tillbaka. Det är viktigt att poängtera att den engelsktalande delen är i minoritet och att makten ligger hos den fransktalande delen av landet. Det har fått uttryck bland annat genom att viktiga administrativa positioner i den engelsktalande delen bara ges till fransktalande personer. På grund av denna strejk är skolorna alltså nedstängda, vilket gör att det blir svårt att hålla lektioner till alla barn.


Trots de problem som har uppstått under den senaste veckan är humöret dock på topp! Tidsplanen som gjordes innan resan har följts mycket bra och vi har flera idéer och lösningar på de problem som har uppstått. På torsdag den 12 januari 2017 kommer vi hålla en öppningsceremoni där vi introducerar oss och ingenjörer utan gränser samt förklarar det installerade systemet till föräldrar, elever, politiker och andra intresserande. Alla är välkomna!

Detta blir vårt sista blogginlägg om med det vill vi passa på att acka er som har läst blogginläggen och visat intresse. Detta har varit en resa för livet som vi aldrig kommer glömma bort. Vi vill slutligen uppmuntra alla, både studenter och yrkesverksamma, att engagera sig i Ingenjörer utan gränser och stötta utsatta människor att nå en ljusare framtid genom tillgång till rent vatten, sjukvård, utbildning och energi.


Allt gott!
Joakim, Ylva och David