Bloggen

onsdag, maj 10, 2017 - 15:40
Kopia av IG 2017.png
Under 48 timmar samlas kodare från hela Sverige för att jobba fram kreativa lösningar på samhällsproblem. I juni kommer hackathonet OpenHack för första gången till Uppsala.

I juni bjuder OpenHack in alla programmerare och IT-entusiaster att delta i ett ‘hackathon for humanity’. Under 48 timmar tävlar deltagarna om att skapa de bästa tekniska lösningarna på olika samhällsproblem som presenteras av organisation och företag i form av case. Priser delas ut inom flera olika kategorier, såsom Best Experience For Public Service och Best Innovation.

Ett hackathon är ett evenemang där programmerare träffas för att programmera och inspireras av varandras kodande. Det innebär för det mesta att deltagarna programmerar på vad de vill och hur de vill. Det här gången har OpenHack dock valt att lyfta fram ett ämne som evenemanget ska kretsa kring.

 “I år har vi ‘jobtech’ som tema”, berättar projektledaren Nike Hiller. “Jobtech är alla digitala tjänster som för samman arbetsgivare och jobbsökande. Det finns idag en stor grupp människor i Sverige utan erfarenheter eller kontaktnät som behöver integreras i den svenska arbetsmarknaden. Vi tror att tekniska lösningar kan förenkla processen för både företag och jobbsökande att hitta rätt.”

Eventet organiseras av studenter med uppbackning av Ingenjörer utan gränser och samarbetar med både kommunen och universitetet. Nike Hiller säger att projektgruppen hoppas på en varierad deltagargrupp från olika åldrar och bakgrunder. “Vi står för alla kostnader, mat och logi och all vår kommunikation är på engelska för att alla ska ha möjlighet att delta. Det enda man egentligen behöver ta med är en laptop”.

OpenHack arrangeras i Base10:s lokaler i centrala Uppsala 2-4 juni. Anmälan till hackathonet stänger 13 maj.