Bloggen

fredag, augusti 4, 2017 - 20:45
20663193_10214565637353806_1972013978_o.jpg
Arbetet på datorsalen i skolan har påbörjats och laget i Tatum har hunnit orientera sig i den nya miljön. Laget har också träffat lärarna och annan nyckelpersonal för att prata om projektet och förväntningar som de respektive laget har.

Vi har nu hunnit spendera en arbetsvecka i Kamerun och vistelsen har hittills kantats av upp- och nedgångar. Initialt var det en del utanför vår kontroll som gick snett, däribland att fem av våra tolv väskor försvann i flygresan över varför vi fick åka en extra gång till flygplatsen efter vi kommit till Tatum. Problemet är att det inte är som att åka till Arlanda från Uppsala utan resan tar minst 12 timmar enkel väg. Efter flera om och men fick vi till slut tillbaka våra väskor och samtlig utrustning var kvar och intakt.

Å andra sidan har mycket varit positivt också. Byggandet av datorsalen har gått smidigt och snärtigt utan några större motgångar. Vi har behövt göra en del förbättringar på själva salen såsom nya dörrar och lås samt dra ny kopparkabel till uttagen då den gamla inte skulle klara av effekten som datorerna tillsammans kommer att producera.

Lärarna och ACOHOF har i sin tur varit mycket hjälpsamma. En av de största punkterna i planerandet för genomförandet av projektet har varit just långsiktig hållbarhet. Denna hållbarhet bygger på att lärarna är engagerade under den tiden som vi är här, så att de kan lära sig tillräckligt mycket om systemet för att både kunna använda det såsom att underhålla det över tid.

Lyckligtvis verkar det här vara fallet. Lärarna är mycket drivande och vill själva vara med så mycket de kan. De är törstiga på kunskap och vill själva hitta sätt att använda datorerna i sin undervisning. Förhoppningsvis kommer vi att redan under vår tid på plats kunna hitta på metoder som lärarna kan använda.

Datorsalen kommer att bestå av tolv stycken elevdatorer och en lärardator. Dessutom kommer det att finnas en server för att hålla i nätverket tillsammans med en router och en switch. Nätverket kommer att bygga på Raspberry Pi och PiNet. Dessa datorer är strömsnåla och mekaniskt mycket tåliga. Datorerna är valda för att passa miljön som de ska verka i.

Men ingen framgång utan motgång och vi insåg igår att vi bl.a. missat att ta med oss musmattor. Idag ska jag in till “stan” för att kolla om det finns att köpa. Gör det inte det så kommer vi att behöva göra egna av tunna spånskivor som vi klär med tyg. Spännande värre.

Vi håller er uppdaterade.

Allt gott, Christian

PS: Se också gärna vår VLOG på: https://www.youtube.com/watch?v=bczGLaAJKN0&feature=youtu.be